Szolgáltatásaink

Belgyógyászat

Teljes körű és általános belgyógyászati ellátás mellett természetesen végzünk laborvizsgálatokat  és kiegészítő műszeres vizsgálatokat.

Veszettség elleni védőoltás

Kutyáknak: Az érvényes jogszabályoknak megfelelően minden három hónapos kort betöltött ebet immunizálni kell veszettség ellen. Az oltást hat hónap múlva kell ismételni, majd kutyánkat évente egy emlékeztető védőoltásban kell részesíteni.

A veszettség zoonózis azaz ember is fogékony erre a betegségre.

Macskák esetében is különösen ajánlott az oltások beadása, hiszen ezen állatok még nagyobb területet képesek bejárni, mozgásuk nehezebben kontrollálható, így fertőződésük is nagyobb valószínűséggel következhet be.

Alapszabály, hogy amennyiben kedvencünk idegrendszeri tüneteket mutat haladéktalanul forduljunk orvoshoz, az ő kötelessége az,  hogy a veszettség gyanúját kizárja ha szükséges akár intézeti vizsgálattal.

Ne feledjük a legfontosabb a megelőzés!!

Mikrochip beültetés, állatútlevél kiállítása

Mit jelent a kutyák mikrochipes azonosítása, a „chip beültetés”?

Ez a beavatkozás azt jelenti, hogy a kutyák bőre alá egy olyan kis méretű "kapszulát" ültetünk be, ami a kutyát egyedileg azonosíthatóvá teszi. Mikor és miért fontos a mikrochip?

Minden állatnál, de kutyáknál mindenképp javasolt, és kötelező is. A mikrochip beültetés lényege nem csupán a mikrochip, hanem az egyidejű regisztráció. Maga a chip csupán egy vonalkódnyi számsort tartalmaz. Ez a kód alkalmas arra, hogy kedvencünk egyedileg azonosítható legyen (minden számsor egyedi, csupán 1 létezik belőle). Ezt a számsort regisztráljuk egy központi adatbázison - jelenleg ennek honlapja a www.petvetdata.hu -, számos információval együtt, egyrészt az állatról másrészt a gazdi elérhetőségéről.  Ennek jelentősége óriási! Ha kutyusunk elveszik, elcsavarog, így akár az ország másik végén is megtalálva visszakerülhet hozzánk. Minden menhely, ebrendészeti telep rendelkezik mikrochip leolvasóval, és minden befogadott, befogott kutyát rögtön ellenőriznek. Ugyanez a helyzet, ha egy talált kutyával állatorvoshoz fordul a megtaláló. Ha van chip, akkor annak a száma alapján az adatbázisból kikereshető a tulajdonos. Ez a módszer sokkal megbízhatóbb, mint a biléta, melyet sokszor elhagy az állat. A mikrochip nem távolítható el, az mindig az állatban marad.  Rendelőnkben az utóbbi időben minden olyan kutya visszakerült otthonába, akit behozott a megtaláló, és az eb chippel rendelkezett. A chip tehát segítség, hogy ne vesszen el kedvencünk, de 2013 januárjától kutyák esetében a beültetés kötelező is!

FONTOS: 2013. január 1-től a 4 hónapos kórnál idősebb kutyák chipezése kötelező!

Hogyan történik a mikrochip beültetés?

Kutyáknál, macskáknál és vadászgörényeknél a nyak bal oldalának egy részén a bőrt fertőtlenítjük, szükség esetén a szőrt lenyírjuk, majd ide egy vastagabb, injekciós tűre és fecskendőre hasonlító készülékkel a chipet az állat bőre alá ültetjük. Egyéb, egzotikus állatoknál a chip a fajtának megfelelő beültetési helyre kerül.

Fájdalmas ez? Altatásban történik?

A beavatkozáshoz nem altatjuk az állatot, érzéstelenítésre sincs szükség (az érzéstelenítés is körülbelül ugyanannyi fájdalommal járna, mint maga a chippelés). A beavatkozás nagyon rövid ideig tart, kis mértékű fájdalommal jár csupán.

Mekkora a chip?

Körülbelül egy rizsszemnyi.

Sugároz?

Nem!

Vannak kockázatai a chipnek?

Természetesen, mint minden beavatkozásnak, lehetnek kockázatai a chippelésnek. A leggyakoribb aggodalmak az elvándorlással kapcsolatosak, vagyis hogy a chip a kutya bőre alatt "elmozog", és más területre kerül! Ezek igazából azonban nagyon ritka, kivételes esetek, és jelenleg a chipgyártók többsége olyan bevonatot használ a kapszulákon, ami megakadályozza az elvándorlást. Rendelőnkben a legmodernebb fajta mikrochipet használjuk, mely esetében még nem jelentettek semmilyen problémát, szövődményt.

Hogyan található meg a kutya, ha elveszik?

Még egyszer hangsúlyozandó a megtalálás szempontjából nem magában a chip, hanem a regisztráció a lényeg! Amennyiben a kutyát megtalálják, és  állatorvoshoz, menhelyre vagy gyepmesterekhez kerül, ők automatikusan megvizsgálják, hogy van-e chip az állatban; amennyiben van, úgy megkeresik az adatbázisban a tulajdonost. Így tulajdonképpen nem a kutyát lehet megtalálni a chippel, hanem a megtalált kutya gazdáját lehet így megkeresni.

A kutya helyzetét lehet így azonosítani?

Nem, a chip nem rendelkezik GPS tulajdonságokkal, ilyen készülékek ekkora méretben jelenleg még csak a James Bond filmekben léteznek.

Milyen adataim kerülnek föl az adatbázisba?

Azok, melyeket megad, és amelyekhez hozzájárul. Amit célszerű megadni: Név, lakcím, telefonszám, email cím.

Ezeket az adatokat bárki böngészheti?

Nem, csak a regisztrált felhasználók férhetnek hozzá az Ön adataihoz, és csak a chipszám ismeretében. Regisztrált felhasználók az állatorvosok, menhelyek, kutyák nyilvántartásával foglalkozó szervezetek.

Sebészet

A rendelőben főleg lágyszöveti és hasűri műtéteket végzünk. Fontos a tervezhető műtétek esetén az időpontok egyeztetése és az állatok előkészítése az operációhoz. Ez magában foglalja a koplaltatást (minimum 12 órás koplalás és 3-4 óra vízmegvonás szükséges ahhoz, hogy kedvencünk gyomra üres legyen), ill a rizikó páciensek esetén a megelőző vizsgálatok elvégzését is.

Van lehetőség és indokolt is műtét után a teljes ébrenlét eléréséig az állatot megfigyelésre a rendelőben tartani.

Szülészet és szaporodásbiológia

Magában foglalja a ciklus diagnosztikát, a vemhesség megállapítását és kontrollját, az ellési segítségnyújtást, az esetleges császármetszést, a szülés utáni állapot, az involució figyelemmel kisérését, valamint az újszülött állatok terápiáját is.

Külön témakör a szaporodásbiológián belül az ivartalanítások kérdése, amelyet minden állatfajban rutinszerűen végzünk.

Szemészet

Az egyszerűbb szemészeti vizsgálatok és beavatkozások elvégzésére lehetőség van a rendelőben. Ez magában foglalja a szem, szemfenék és szaruhártya klinikai vizsgálatát, beleértve a könnytermelés ellenőrzését is.

A beavatkozások pedig a könnycsatorna átfecskendezésétől akár a szemhéjállások korrekciójáig terjedhetnek.

Fogászat

Kedvenceink egészségmegőrzésének egyik sarkalatos pontja. Sajnos közöttük is megjelennek az ún. civilizációs betegségek, mint pl. a fogkő képződés problémái, csak hogy a leggyakoribb betegséget említsem.

Minden klinikai vizsgálat során a fogak állapotát érdemes ellenőrizni.

Fontos és indokolt fiatal kutyák esetében a fogváltás problémáinak ill. a hibás fogállás kontrollja.

A rendelőben lehetőség van a fogászati beavatkozások széles skálájának az elvégzésére, de sajnos ezek jelentős része csupán narkózisban végezhető el.

Műszeres diagnosztikai vizsgálatok

A rendelőben Mindray típusú ultrahangot használunk. A gép alkalmas EKG vizsgálatok, szívultrahang és teljes hasi ultrahang vizsgálatok elvégzésére is, a három különböző UH fejnek hála a 70kg-os és 1kg-os állaton egyaránt.

A leggyakrabban hasi ultrahang vizsgálatokat végzünk, ill. alap szív ultrahang vizsgálatokat.

Endoszkópos vizsgálatokat az általunk alkalmazott endoszkóp méretei miatt csak korlátozottan inkább nagyobb testű állatokban tudunk végezni.

Geriátriai és Onkológiai kezelések szűrések

Hasonlóan ahogy az emberi társadalmunk elöregszik, egyre több idős állat él velünk. Az ő ellátásuk néha egészen speciális feladatokat jelent. Érdemes az évente beadott védőoltásokon felül indokolt esetben laborvizsgálatokat is elvégezni.

Fontos és viszonylag könnyen ellenőrizhető a keringés a látás és a fogak állapota.

Bonyolultabb és költségesebb lehet de sokszor indokolt az endokrin szervek állapotát ellenőrizni.

Idős állatban különösen nagyobb testűben a mozgásrendszer kontrollja is mindenféleképpen indokolt.

Daganatos megbetegedések: Sajnos az emberi társadalomhoz hasonlóan az állatok között is egyre nagyobb jelentősége van, és az életkor előrehaladtával előfordulásuk száma is meredeken nő.

Nagyon fontos lehet már egyes fizika vizsgálatok során is (akár egy védőoltás beadását megelőző klinikai vizsgálat esetén) felhívni a figyelmet a gazda számára és a lehetőségeket végigbeszélni.

Számos esetben viszont önálló vizsgálatokat kell végezni és ez sokszor az ultrahang, röntgen vagy labor vizsgálatok elvégzését jelenti.

Labor és szűrővizsgálatok végzése

A rendelőben a haematológiai vérvizsgálatokat perceken belül el tudjuk végezni, de a biokémiai vizsgálatok legnagyobb részét is 30-60 percen belül nyújtani tudjuk, így az eredmény az esetek legnagyobb részében még aznap a kezelés során rendelkezésre áll. Természetesen vannak olyan vizsgálatok amiket el kell küldenünk jól felkészült, speciális tudással rendelkező laborokba, de ekkor is általában rövid időn, általában pár napon belül meg van az eredmény.

A szerológiai tesztek teljes arzenáljával rendelkezünk.

Rendszeresen végzünk progeszteron szint meghatározást.

Napi rendszerességgel végzünk mikroszkópos vizsgálatokat! /cytológia, bőrkaparék, vizelet stb./

Védőoltások egyéb állatok számára

Nyúl

Gazdasági haszonállatként és kedvencként egyaránt tartjuk őket. Sajnos a kórokozók nem válogatnak egyaránt el tudják pusztítani a kedvencként tartott törpe nyulat és a kertben vagy a ketrecben húsáért tartott állatot is.

Myxomatózis

Szúnyogok által közvetített gyógyíthatatlan vírusos betegség amely igen magas mortalitással jár. Jellemzők a bágyadtság levertség a bőr felszíne alatt megjelenő duzzanatok.

Rendelkezésre állnak védőoltások amelyek alkalmazásával az állataink megvédhetőek. Kedvenceink számára kombinált nyúlvakcina is rendelkezésre áll, amely tartalmazza a nyulak vérzéses betegsége elleni komponenst is.

Védőoltások: macskáknak

Veszettség elleni védőoltás

Macskák esetében bár nem kötelező de  különösen ajánlott az oltások beadása, hiszen ezen állatok még nagyobb területet képesek bejárni, mozgásuk nehezebben kontrollálható, így fertőződésük is nagyobb valószínűséggel következhet be.

Macskák fertőző bélgyulladása /Pánleucopénia/

A kutyák parvovírusos bélgyulladásához hasonló kórokozó okozza a megbetegedéseket. Az állatok súlyos akár véres hasmenés tüneteit mutatják magas láz mellett, miközben általában vérfogyottság, anémia tüneteit is láthatjuk. Magas mortalitással járhat és igen ragályos megbetegedés.

Macskák fertőző rhinotracheitise, calicivírusos náthája

Ezen kórokozók az un. macskanátha megbetegedést okozhatják. A betegség a légutak és kötőhártya gyulladás változó súlyosságú tüneteivel jelentkezik, ami bakteriális fölül fertőződések és kezelés hiányában akár végzetes is lehet. Gyakran járványos megbetegedések is lehetnek.

Ezen leggyakrabban előforduló megbetegedések ellen az un. macska kombinált oltások védenek, amelyeket 8-10 hetes korban kétszer adunk, illetve a továbbiakban évi egyszeri emlékeztető oltást kell, hogy kapjon az állatunk.

Leukózis

A macskapopuláció jelentős része fertőzött lehet ezzel a kórokozóval, annak ellenére, hogy a vírus csak közvetlen érintkezéssel (karmolás, harapás párzás)terjed. Jelentős a tünetmentes hordozó állatok száma is, maga a betegség viszont változatos tünetekben nyilvánulhat meg. Gyakran csak a kóros lesoványodás, vérszegénység kelti fel a gyanút, míg a betegség végső daganatos formájánál a testtájéki nyirokcsomók súlyos duzzanata majdnem hogy kórjelző értékű. Szerológiai tesztek rendelkezésre állnak a fertőzöttség kimutatására, de maga a betegség sajnos nem gyógyítható. A hangsúly a megelőzésen van, kétszeri vakcinázás majd évi egyszeri emlékeztető oltás megvédi kedvencünket.

Védőoltások: kutyáknak

Parvovírusos bélgyulladás

A kutyák egyik legveszélyesebb és legragályosabb betegsége, amely komoly járványokat és jelentős számú elhullást okozhat. Bármely életkorban előfordulhat, de a kölyök kutyák vannak talán a legnagyobb veszélynek kitéve.

A vírus bágyadtság levertség és magas láz mellett súlyos emésztőszervi tüneteket okoz. Jellemző a hányás , a súlyos gyakran vízszerű, vagy véres bűzös hasmenés.

Ellenálló vírus,a környezetben sokáig képes túlélni és a fertőtlenítőszereknek is ellenállni. Akár cipőtalpon haza tudjuk hozni a vírust.

Szopornyica

Szintén vírusos megbetegedés. Változatos tüneteket okozhat és sajnos magas mortalitással jár. A fertőződés módjától függően kialakulhatnak légzőszervi és enterális tünetek is. Kezdődhet kötőhártya- és tüdőgyulladással is, de kialakulhat súlyos akár vérzéses bélgyulladás is. Elhúzódó esetben idegrendszeri tünetek vagy akár parakeratózisos bőrtünetek is létrejöhetnek.

Komoly járványokat okozhat!

Fertőző májgyulladás

Vírusos betegség amely súlyos májelváltozásokat okoz. A tünetek közt a magas láz és bágyadtság mellett a fokozatosan kialakuló májbetegség tünetei dominálnak. Hányás, esetleg hasmenés sárgaság icterus . a megbetegedett állatok sokáig képesek üríteni a kórokozót.

Leptospírózis

Baktériumos megbetegedés! A környezetben és esetleg rágcsálókban élősködő ellenálló leptospira fajok okozzák. A tünetek középpontjában a magas láz mellett kialakuló vese és májtünetek állnak. Jellemző az icterus (sárgaság), vese fájdalom, az esetleges anémia (vérszegénység).

Parainfluenza

Vírusos betegség amely több társával együtt az un. kennelköhögésben játszik jelentős szerepet. Különösen fontos az olyan helyeken ahol sok kutya található egy helyen. (tenyészetek, menhelyek.)

Az előbb felsorolt betegségek teszik ki a kutyák legfontosabb és legveszélyesebb fertőző betegségeit. A kedvencünk alapimmunizálása során és az évenként emlékeztető oltásokkal ezen betegségek gyakorlatilag megelőzhetőek. Normál esetben a kiskutyákat hat nyolc hetesen parvo vírus elleni védőoltásban részesítjük, majd két három hetes időközzel két kombinált oltást kap, amely tartalmazza a parvovírus antigénjein kívül az előbb felsorolt betegségek antigénjeit is. Ezen kombinált oltást fontos évente ismételni a védettség fenntartása céljából.

Lyme borreliózis

Az emberi lyme kórhoz hasonlóan kutyákban is kialakulhat ez a betegség. Kullancs terjeszti a kórokozót. Ellentétben az emberrel a bőrtünetek ritkák. Változó láz és bágyadtság mellett az ízület gyulladások dominálnak. Jellemző lehet a több ízületre kiterjedő fájdalom gyulladás. A betegség diagnózisát  vérvétellel, szerológiai teszttel igazolhatjuk.

Megelőzésképpen két védőoltás beadása szükséges 2-3-hetes időközzel, majd évi egyszeri emlékeztető védőoltást kell kapjon a kedvencünk.

Érdemes oltatni minden olyan kutyát akikkel sokat tartózkodunk erdei környezetben. (Vadászkutyák stb...)  Az oltás nem helyettesíti a kullancs elleni védekezést!!

Szaktanácsadás

Nagyon fontos a terápia és a kórjóslat szempontjából is, hogy mindenki értse mit és miért teszünk, ill. mire számíthatunk! Ezért is igyekszünk mindent megmagyarázni és megmutatni!

Előfordulhat, hogy csak kérdése van vagy bizonytalan, kérjük ekkor is tegye fel a kérdését és a legjobb tudásunk szerint igyekszünk megválaszolni azt!